Yunan medyası ayağa kalktı!
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan'a indi.
Çavuşoğlu, Atina ziyareti öncesi bugün Batı Trakya’da temaslarda bulunacak. Çavuşoğlu’nun, Atina’dan önce Batı Trakya’ya gitmesi, Yunan basınına “ziyaret öncesi gerginlik” yorumuyla yansıdı. Yunan tarafının Batı Trakya programının Atina sonrasına bırakılması önerisinde bulunduğu iddia edildi. Dedeağaç Havalimanı'na inen Çavuşoğlu ve beraberindekileri kalabalık bir basın ordusu karşıladı.
Bakan Çavuşoğlu'nun Batı Trakya gezisini bir gazeteci ordusuyla adım adım izleyen Yunan medyası, özellikle paylaştığı Twitter mesajları ve okul ziyaretine geniş yer ayırdı. Çavuşoğlu'nun İngilizce tweetinde 'Türk azınlık' ifadesiyle yeni bir restleşmeye imza attığını savunan yerel medya, "Günaydın meydan okuma" başlıkları attı.
Avrupa Birliği üyesi Yunanistan, Batı Trakya'da yaşayan Türkler için "Müslüman azınlık" ifadesini kullanıyor ve bu tutumu Lozan Antlaşması'na dayandırıyor. Yunanistan’ın Batı Trakya’daki Türk öğretmenleri aşılamada öncelikli gruptan muaf tutması nedeniyle, Türkiye’den bölgeye aşı gönderilmesinin gündeme gelmesi de bekleniyor. Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias, 15 Nisan’da Ankara’da temaslarda bulunmuştu.cDışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal da dün Yunan mevkidaşı Kostas Fragkogiannis ile Kavala’da bir çalışma ziyaretinde bir araya geldi. Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran ise, Çavuşoğlu ve Önal’ın ziyaretleri öncesinde 6 Mayıs’ta Batı Trakya’da Türk Azınlık mensuplarıyla buluştu. Kıran görüşmelerinde Türkiye’nin 38 yıldır süren haklı mücadelelerinde Türk Azınlığın her zaman yanında olacağını vurguladı. Çavuşoğlu temasları çerçevesinde Selanik’e de geçecek. Çavuşoğlu’nun ziyaretinde başta Doğu Akdeniz ve Ege’deki gelişmelerin yanı sıra göçmenler, ikili ilişkiler ve Yunanistan’da yaşayan Türk toplumunun durumunun masaya yatırılması bekleniyor. Yunanistan Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun ziyareti için geri sayıma başlarken, bir yandan da Ankara'nın Kıbrıs hamlesine karşı Avrupa'daki müttefikini harekete geçirdi. Kathimerini gazetesi, Türkiye'nin Bakan Çavuşoğlu'nun ziyaretine ilişkin hazırlıkları çoktan tamamladığını ve Türk medyasının da Dedeağaç'tan başlayacak programa büyük ilgi gösterdiğini yazdı. Ziyaret şimdiden Yunan medyasının manşetlerinde. Newpost yayın organı, "Çavuşoğlu bir gazeteci ordusuyla Batı Trakya'ya inmeye hazırlanıyor: Muhtemel bir rövanş için diplomatik teyakkuz" başlığını kullandı.
Haberlere göre, Pazar günü Batı Trakya'daki Dedeağaç'a havayoluyla inecek Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ardından Gümülcine'ye geçecek. Ziyaretin Atina kısmı ise Pazar akşamı başlayacak. Yunan polisi hem Batı Trakya'da hem de başkent Atina'da polis olağanüstü güvenlik önlemleri aldı, medyaya yansıyan haberlere göre birçok bölgede bomba araması yapıldı. Yunan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Pazar akşamı Türk mevkidaşını akşam yemeğinde ağırlayacak. Pazartesi sabahı ise iki bakan Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'le bir araya gelecek.
ABD VE SLOVAKYA ÇEKİLDİ
Dışişleri bakanları Çavuşoğlu ve Dendias'la birlikte iki ülkenin diplomatlarının Türk-Yunan ilişkilerini görüşeceğini aktaran Kathimerini gazetesi, Türkiye'deki bir tatbikatın haberini de sayfalarına taşıdı.
Kathimerini, Konya'da 24 Mayıs Pazartesi günü başlayan uluslararası Anadolu Ankası 2021 tatbikatının katılımcılarından ABD ve Slovakya'nın organizasyondan çekildiğini kaydetti. Tanea gazetesi haberi 'İlginç gelişme: Slovakya tatbikattan çekiliyor çünkü Türkiye KKTC'yi getirdi' başlığıyla sundu, Slovakya'nın hızlı bir reaksiyon gösterdiğini ileri sürdü. Habere göre, Slovakya'nın kararında Atina'nın baskısı etkili oldu. Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ın mevkidaşı Ivan Korcok'la görüştüğünü belirten Kathimerini, KKTC kartının masaya sürüldüğünü yazdı. Yunanistan, son bir yıl içinde korkudan özellikle Girit Adası'ndaki Suda'yı Türkiye karşıtı ülkelerin üssü haline getirdi, ABD'den Suudi Arabistan'a, Birleşik Arap Emirlikleri'nden Fransa ve İsrail'e çok sayıda ülkeyle defalarca ortak tatbikatlar yaptı.
RESMİ TÖRENLE KARŞILANDI
Doğu Akdeniz'de sular yeniden ısındı, Türkiye'nin geri döndüğünü manşetten veren Yunan medyası ABD'nin kalıcı üs kararının ardından bir başka müttefikle yeni bir dönemin başladığını bildiriyor. ABD ile arasından su sızmayan Atina yönetiminin yeni hamlesi ise, hem savaş uçakları hem de Genelkurmay Başkanı Konstantinos Floros'u Suudi Arabistan'a göndermek oldu.
Resmi törenle karşılanan General Floros Suudi mevkidaşı Fayyad Hamid el-Ruveyli ile bir araya geldi, Yunanistan Genelkurmay Başkanı'na madalya verildiğini gösteren fotoğraflar internet sitesinden yayınlandı. Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinde yer alan açıklamada görüşmede Doğu Akdeniz'deki gelişmelerin ele alındığı kaydedildi, Kral Abdülaziz I madalyasının sunulduğu aktarıldı. Suudi Arabistan, Mart ayında Türkiye karşıtı ittifakın merkez üssü haline gelen Girit'teki Suda Üssü'ne ilk kez F-15 savaş uçaklarını göndermiş ve taraflar Ege Denizi üzerinde tatbikat yapmıştı. Yaklaşık iki ay sonra bu kez Yunan tarafının Ortadoğu'ya yaptığı çıkarma, yerel medyada "Atina ile Riyad'ın askeri ilişkilerinde yeni dönem" başlıklarıyla yer buldu. Haberlere göre, dört Yunan F-16 jeti ilk kez Suudi Arabistan'daki Kral Faysal hava üssüne indi. Suudi Arabistan ise, ortak tatbikat için F-15'lerin yanı sıra Eurofighter ve Tornado savaş uçaklarını devreye soktu. Ürdün sınırı yakınlarındaki Kral Faysal Hava Üssü'nden havalanan savaş uçaklarının fotoğraflarını, Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı resmi sosyal medya hesaplarından defalarca paylaştı. F-16'ların ilk kez Ege ve Akdeniz havzası dışında uçuş yaptığını sevinç çığlıklarıyla aktaran Yunan medyası, Suudiler tarafından oldukça sıcak bir karşılama yapıldığını da yine haberlerinde kaydetti.
ABD, YUNANİSTAN'A KALICI ÜSLER KURUYOR
Doğu Akdeniz krizinde Yunanistan'ın yanında saf tutan, Girit Adası'ndaki Suda Üssü'ne Dışişleri Bakanı ve uçak gemisi gönderen ABD, Türkiye'yi tamamen karşısına alacak skandal bir adım atıyor. Yunan Kathimerini gazetesi, son bir yıl içinde Türkiye'ye gözdağı için çok sayıda tatbikata girişen ABD'nin Yunanistan'da askeri varlığını kalıcı olarak artırmaya hazırlandığını manşetten duyurdu. Habere göre, Yunanistan'a bir ordu yığmaya karar veren ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'un stratejik hedefinde kalıcı ve dönüşümlü askeri üslerin kurulması var. Halihazırda Girit'teki Suda Üssü'nün yanı sıra kuzeydeki Dedeağaç limanını kullanan ABD ordusu, Larissa ve Stefanovikeio'daki hava üslerine de savaş uçaklarını indiriyor. Kathimerini, ABD'ye dört ayrı üs daha verileceğini ve Yunanistan Savunma Bakanlığı'nın Pentagon'a seçim yapması için 22 seçenek sunacağını yazdı. Öne çıkan ilk yer, batıdaki Andravida hava üssü. Son aylarda Yunanistan'ın uluslararası hava tatbikatlarına ev sahipliği yapan Andravida'dan, ABD'ye ait F-15 ve F-16 savaş uçakları ile KC-135 tanker uçakları da havalandı. Yunanistan'ın İsrail'den kiraladığı insansız hava araçlarıyla üs kurduğu Ege Denizi'nin ortasındaki İskiri Adası, ABD'nin gözünü diktiği adreslerden biri.
Girit Adası'ndaki Suda Üssü'nde konuşlanan ABD özel kuvvetler askerleri için yedek üs olarak ise, kuzeydeki Selanik yakınlarında bulunan Rentina öne çıkıyor. ABD, birkaç hafta önce Yunan ordusunun özel kuvvetler askerlerine aralarında kablosuz iletişim cihazlarının da yer aldığı yüksek teknoloji ürünleri tedarik etti. Atina, Washington'a 9 milyon dolar ödedi.
ABD SAFINI SEÇTİ
USS Dwight D. Eisenhower'ın başını çektiği, 22 savaş gemisi ve 5 bin 600 askerden oluşan Taarruz Gücü, ABD tarafından Mart ayı başında Yunanistan'a destek için Doğu Akdeniz'e gönderildi. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Suda Üssü'ne Mart ayında demirleyen ABD uçak gemisi USS Eisenhower'ı resmen ziyaret etti. Başbakan Miçotakis'in yanında Savunma Bakanı Nikos Panagiotopoulos, Genelkurmay Başkanı Konstantinos Floros ve ABD'nin Yunanistan hayranı Atina Büyükelçisi Geoffrey Pyatt vardı.
Yunanistan ve ABD ordusu Türkiye'ye gözdağı vermek için uçak gemisinin de yer aldığı tatbikatlar yaptı, ardından USS Eisenhower Girit Adası'ndaki Suda Üssü'ne demirledi. Washington'a geçen yıl F-35 savaş uçakları için resmen başvuran Yunanistan, ayrıca Türkiye korkusuyla bir diğer sıkı fıkı müttefiki Fransa'dan 18 Rafale jeti satın aldı. Türkiye ise ABD tarafından F-35 programından daha önce çıkarılmıştı. Yunanistan, Türkiye korkusuyla geçen yıl yaz mevsiminden bu yana Doğu Akdeniz'i uluslararası bir oyun sahasına çevirdi. Yunan ordusu, ABD, Fransa, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Güney Kıbrıs gibi ülkelerle birçok tatbikata girişti. Yunan ordusu, Türkiye'ye karşı F-35 jetleri istediği ABD ile 2021'in başlamasıyla arka arkaya tatbikatlar yaptı. Girit'ten Selanik'e kadar neredeyse tüm Ege Denizi'ni kapsayan tatbikatlara Yunan ve Amerikan özel kuvvetler askerleri katıldı. Doğu Akdeniz'de 2020 yazında tırmanan gerilimle birlikte Türkiye karşıtı ülkeler Yunanistan'ın yanında saf tutmaya başladı. Fransa, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır gibi ülkelere kısa süre sonra Güney Kıbrıs'a uygulanan 30 yıllık silah ambargosunu kaldırarak ABD'de de katıldı. Washington bununla da kalmadı, uçak gemisi USS Dwight D. Eisenhower'ı Girit'e göndererek Yunan donanmasıyla tatbikat yapmasını sağladı. Ardından Dışişleri Bakanı Mike Pompeo Yunanistan'a özel bir ziyaret yaptı, rotası kuzeydeki Selanik'ten güneydeki Girit'e uzanıyordu. Suda Üssü'nü Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'le birlikte gezen Pompeo'nun ziyaretinin hemen ardından sıra dışı bir gelişme yaşandı. Atina yönetimine açık şekilde destek veren ABD'nin, bununla da kalmayıp Suda Üssü'ne bir savaş gemisi konuşlandırdığı yine Yunan medyasına yansıdı.
MEİS'E KADAR UÇTULAR
Yunanistan'ın Nisan ayı içerisinde yedi ülkeyle birlikte yürüttüğü INIOCHOS tatbikatında savaş uçakları peş peşe havalandı, Yunan medyası kendinden geçip Türkiye'yi hedef tahtasına koydu. İsrail'in F-18, ABD'nin F-16, Fransa'nın Rafale ve Mirage, Birleşik Arap Emirlikleri'nin F-16 gibi jetlerle katıldığı tatbikatta, savaş uçakları Yunanistan'ın batısındaki Andravida üssünde fil yürüyüşü gerçekleştirdi. 22 Nisan'da sona eren tatbikatta İsrail F-18'leri ilk kez havalanırken, Yunan medyası Avrupa'nın en büyük hava tatbikatında savaş uçaklarının Lemnos'tan Meis ve Rodos'a kadar uçtuğunu yazdı. Jetlerin Andravida hava üssünden iki bin kalkış yaptığını aktaran yerel medya, ABD, İsrail, Fransa, Birleşik Arap Emirlikleri, İspanya, Kanada ve Güney Kıbrıs savaş uçaklarının Ankara'ya mesaj verdiğini ileri sürdü. Fil yürüyüşü fotoğraflarını ve savaş uçaklarının kalkış görüntülerini sosyal medya hesaplarında paylaşan savunma muhabirleri ise, 'Hepsini yak', 'Gökyüzünde ateş', 'Gece hepsine izin verildi', "Yasak kaçta başlar?" gibi mesajlar yazdı. Medyadaki haberlerde aynı anda havalanan 33 savaş uçağının, Ege Denizi'nin kuzeyindeki Semadirek'ten ana karaya en uzak ada olan Meis'e kadar geniş bir alanda seyrettiği belirtildi.
MİÇOTAKİS VE PYATT HAVA ÜSSÜNDE
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, yanında Yunan hayranı ABD Büyükelçisi Geoffrey Pyatt'la birlikte Andravida Hava Üssü'nü ziyaret etti. Pilot ceketi giyen Miçotakis, Fransız Rafale jetlerinin önünde konuşma yaptı. ABD'nin Atina Büyükelçisi Pyatt ise, F-16'ya binip fotoğraf paylaştı. Büyükelçi Pyatt, Twitter mesajında kokpitten kendisine nefes kesen Yunanistan manzaraları gösteren ABD'nin Avrupa-Afrika komutanlığına teşekkür etti ve tatbikata katılmaktan gurur duyduklarını söyledi. ABD Büyükelçisi, INIOCHOS tatbikatının Yunanistan'ın benzersiz jeostratejik pozisyonunu gösterdiğini ve Washington'ın Atina'yla askeri işbirliğini artıracağını yazdı.
İSRAİL FÜZELERİ EGE'DEKİ ADALARA
Yunan medyasında dikkat çeken bir başka haber ise, Atina yönetimiyle Doğu Akdeniz'de Türkiye'ye karşı ittifak kuran İsrail'den alınacak Spike NLOS füze sistemi oldu. İki ülke, son bir yılda Güney Kıbrıs'ın da katılımıyla Doğu Akdeniz'de çok sayıda tatbikat yaptı. Ayrıca Ege Denizi'nin ortasına kurulacak drone üssü için İsrail Yunanistan'a SİHA'lar kiralıyor. İsrail ve Yunanistan, tarihlerindeki en büyük askeri anlaşmayı da Nisan ayı içerisinde imzaladı. Ayrıca İsrail ordusu, yine bu ay Güney Kıbrıs'ta tarihinin en büyük sınır dışı operasyonunu yaptı. İsrail, bu kez müttefiken beşinci nesil tanksavar füze sistemi olan Spike NLOS'u satıyor. Yerel medya, Yunanistan'ın Rafael firması tarafından üretilen 32 kilometre menzilli Spike NLOS'un denizde kullanılabilen versiyonuyla ilgilendiğini aktarıyor.
MEİS PLANI!Yakında imzalanması beklenen anlaşmayla Atina yönetimi Tel Aviv'den 20 Spike NLOS füzesi alacak. Haberlere göre, Yunanistan'ın silahlanma yarışının yeni adımı olan füzeler özellikle Türkiye karşısındaki adalara konuşlandırılacak.
İki ülkenin 'Türk provokasyonları'na karşı cephe kurduğunu ileri süren Yunan medyası, Antalya Kaş'ın hemen karşısında yer alan Meis gibi küçük adaların İsrail füzelerinin konuşlandırılması için ideal olduğunu savundu. Uluslararası anlaşmalara göre, Yunanistan'ın Ege Denizi'ndeki birçok adayı silahlandırması yasak ve Meis de bunlardan biri. Karadan, denizden veya taarruz helikopterlerinden ateşlenebilen 70 kilogram ağırlığındaki füzelerin ilk teslimatı, 2021'nin sonunda veya Ocak 2022'de.
Benzer Haberler
HASAN TÜZÜN, YENİDEN İMAR KOMİSYONUNA SEÇİLDİ...
MUSTAFA BARIŞ TOPÇU: ŞİMDİ DE DAMACANA SUYA BÜYÜK ZAM!
ALİ BOLTAÇ “ BU TARİHİ VE ONURLU BİR DURUŞTUR”
Haberci Gazetisi'ne Saldırıda 18 Kişi Göz Altında 8 Kişi Aranıyor
BAŞKAN BOZDOĞAN, “TARSUS MUTLAKA İL OLACAK”
MERSİN’DE 2021 ÇEVRENİN YILI OLDU
BÜYÜKŞEHİR, MİNİKLER İÇİN TARSUS’TA AŞÇILIK ATÖLYESİ AÇIYOR
-BAŞKAN BOZDOĞAN YAPIM AŞAMASINDA OLAN TREN YOLU PROJESİYLE İLGİLİ KONUŞTU